Cirkulære indkøb og totaløkonomi går hånd i hånd
Kunde: Miljøstyrelsen
Hvordan finder man potentialet for cirkulære indkøb i det offentlige? Med en grundig analyse af relevante produkter baseret på interessentinddragelse. Viegand Maagøe har undersøgt brug af cirkulær økonomi og totaløkonomi i offentlige indkøb for Miljøstyrelsen.
Sådan løste vi opgaven
Miljøstyrelsen ønskede at undersøge potentialet for cirkulære indkøb og brug af totaløkonomi som tildelingskriterium i offentlige indkøb.
Viegand Maagøe gennemregnede totaløkonomi, samfundsøkonomi og klimabelastning for cirkulære indkøb inden for 8 forskellige produktområder.
Vi udvalgte produktområder med inddragelse af offentlige indkøbere og projektets følgegruppe og brugte kriterier om bl.a. miljøeffekt og indkøbsvolumen. Analysen omfattede indhentning af priser fra indkøbere, leverandører og SKI og vurdering af mulige cirkulære forretningsmodeller i samarbejde med en række leverandører.
Der blev opstillet forretningsmodeller og løsninger for hvert produktområde og regnet på bl.a.:
- Indkøbs- og leasingpriser
- Forbrug i driftsfasen
- Bortskaffelse eller gensalg
- Miljø- og klimabelastning i form af udledning af CO2, SO2 og partikler
Resultater
Konklusionen var, at cirkulære indkøb i høj grad kan betale sig, da der var sammenhæng mellem de laveste totaløkonomipriser og de laveste klimabelastninger. Det viste sig også, at det er muligt inden for udbudsloven at lave udbud med totaløkonomi inkl. CO2-pris som tildelingskriterium. Det blev fokus for en stor artikel i Klimamonitor og en nyhed fra Miljøstyrelsen.
Rapporterne leverede konkrete sammenlignelige beregninger på prisen og klimapåvirkningen fra forskellige forretningsmodeller og produkter, f.eks.:
- Nyindkøb, genbrug og leasing af hvidevarer, computere, belysning og møbler
- Benzin vs. elbiler
- Engangs- vs. flergangskrus
Vi tilrettelagde beregningerne, så de svarer til et typisk indkøb i f.eks. en kommune. Dermed kan de bruges som inspirationscase ved udformningen af fremtidige udbud.
Rapporten om totaløkonomi gav desuden konkrete anbefalinger til, hvor og hvordan man kan øge brugen af totaløkonomi som tildelingskriterium i offentlige indkøb. Den viste, at alle de undersøgte produkttyper blev billigere ved brug af totaløkonomi som kriterium.