Der er potentiale for energi- og driftsoptimeringer
Kunde: AAK Denmark A/S
Hvordan identificerer man potentialer for energi- og driftsoptimeringer i fabrikker med mange køle- og opvarmningsbehov? Med en pinch-analyse. Viegand Maagøe har nogen af Danmarks førende eksperter i metoden, og vi hjalp oliefabrikken AAK med at identificere deres varmegenvindingsmuligheder og besparelsespotentiale.
Sådan løste vi opgaven
Pinch-analysen er en systematisk metode, hvor processtrømmes behov for køling og opvarmning sammenholdes for at bestemme, hvilke processtrømme der kan udveksle energi med hinanden. Pinch-analysen er et effektivt værktøj til den indledende identificering af varmegenvindingsmuligheder. Analysen viser desuden, hvor langt man er fra den teoretisk optimale varmegenvindingssituation.
Viegand Maagøe har indsamlet og analyseret driftsdata og udarbejdet forslag til rentable løsninger, der kan reducere fabrikkens energiforbrug. Arbejdet har bl.a. bestået af at:
- indsamle og bearbejde data
- gennemgå anlægsdiagrammer og procesovervågningsanlæg i kontrolrum
- præsentere og overlevere beregninger og resultater
- koordinere og projektlede.
Resultater
Viegand Maagøe har udarbejdet en oversigt over samtlige af anlæggets processtrømme med potentiale for varmegenvinding.
Hos AAK er der i forvejen høj energieffektivitet, men alligevel viste analysen potentialer for energi- og driftsoptimeringer.
Baseret på dette blev der udarbejdet et beslutningsgrundlag med konkrete forslag til at realisere varmegenvindingen – heriblandt kobling af relevante strømme til besparelser i damp- og kølevandsforbrug, produktion af tankvarme og trace heating.
Analysen viser, at besparelsespotentialet er en reduktion på 10 % af det nuværende køleforbrug og 11 % af det nuværende varmeforbrug. Det vil reducere fabrikkens forbrug til kun at være 1 % fra det teoretiske optimum for både køling og opvarmning – og dermed så optimalt som muligt.
For at omsætte pinch-analysens resultater til virkelige projekter, kræver det indgående viden om det pågældende produktionsanlæg. Der skal tages højde for samtidighed, geografi, fysisk afstand mv. for at sikre, at projektet på realistisk vis kan gennemføres.