KlimaKarreen

Digitalt værktøj gør komplicerede beregninger lette at udføre

Kunde: Københavns Kommune

Foto herover: Christian Brems

Et nyudviklet digitalt værktøj til Københavns Kommunes projekt Klimafacade+ gør det muligt med få klik at omsætte komplicerede baggrundsberegninger til enkle visualiseringer af et facade-projekts rentabilitet.

Om opgaven

Københavns Kommune vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Som led i at opnå det mål, har kommunen udviklet løsningen Klimafacade+, der kombinerer energirenovering og bedre boligkvalitet af ældre etageejendomme opført i 1950’erne og tidligere.

Klimafacade+ består af 5 elementer (se figur herunder), der monteres uden på bygningens eksisterende mur. Det er et stort projekt og en stor investering, som dem, der betaler, skal være sikre på er rentabel – både økonomisk og CO2-mæssigt.

Københavns Kommune ønskede derfor en beregner, der kunne give de ønskede svar og samtidig var simpel, overskuelig og let anvendelig, fortæller Markus Claushøj Bindslev fra Københavns Kommune.

”Beregneren er helt central for vores ambition om at udbrede Klimafacade+. Energirenovering handler om tilbagebetaling – både økonomisk og klimamæssigt. Så selvom alle gerne vil have boligforbedringer, så kommer det oftest i sidste ende til at handle om økonomi. For Københavns Kommune er reducering af CO2 samtidig meget vigtig. Derfor er det genialt med en beregner, som kommer med gode estimater på, hvor mange penge og hvor meget CO2, der kan spares ved at få lavet en Klimafacade+ på den enkelte bygning.”

Elementer i en klimafacade

Figur: De fysiske elementer, som en klimafacade består af, og som beregneren tager højde for. 

Kunde: Københavns Kommune

Kontraktperiode: 2024

Sådan løste vi opgaven – metoder og data

Først lagde vi os i samarbejde med Københavns Kommune fast på, hvilke metoder der skulle benyttes, og hvilke afgrænsninger vi skulle arbejde indenfor.

De totaløkonomiske beregninger skulle laves i form af livscyklusomkostninger (LCC: Life Cycle Cost), der giver mulighed for at estimere de samlede omkostninger til et byggeri inklusiv drift, vedligehold, udskiftninger og eventuel nedrivning over hele dens levetid.

Klimapåvirkningen skulle beregnes med en livscyklusvurdering (LCA: Life Cycle Assessment – se figur herunder), der giver et billede af klimapåvirkningen ved at gennemføre et Klimafacade+-projekt holdt op imod at bevare bygningen, som den er.

LCA bygning

Figur: Eksempel på en livscyklus for en bygning.

Efter at have fastlagt metoden begyndte arbejdet med at finde de mest retvisende data til beregningerne. Arbejdet med beregningerne stod vores bæredygtighedsteam med eksperter indenfor LCA og LCC for.

Sådan løste vi opgaven – brugerinterface

Da det var afgørende at gøre beregneren let tilgængelig for slutbrugeren, blev der igennem hele processen inddraget en række forskellige medarbejderkompetencer.

Vores digitale team sikrede fra begyndelsen, at beregningerne, baggrundsdata, input- og outputparametre blev struktureret hensigtsmæssigt i den Excel-fil, der danner grundlag for det endelige digitale værktøj.

Undervejs blev også en tekstforfatter og en UX-designer tilknyttet arbejdsgruppen. De var ligeledes med til at sikre, at beregneren blev udviklet med brugernes behov for øje. Med deres input blev beregneren bearbejdet og tilpasset, så slutproduktet blev forståeligt og brugervenligt. Det var med til at sikre, at det også kan bruges uden en forhåndsviden om energirenovering af bygninger, isoleringstyper, LCC, LCA osv.

Undervejs i processen blev der gennemført en række test med brugere på forskellige vidensniveauer i forhold til emnet. Heriblandt bygningskonstruktører og ingeniører. Deres tilbagemeldinger brugte vi til at rette værktøjet til for at sikre så høj en grad af brugervenlighed som muligt.

Kontakt os, hvis du vil høre mere om mulighederne Ydelse: Digitale løsninger

 

Sådan ser Klimafacade+ ud

Illustration: Screenshot fra Klimafacade+

Viegand Maagøe har hele vejen været utrolig skarpe på både det faglige og det projektmæssige. Vi var under hele projektet trygge ift. at få det produkt, vi gerne ville have. Samtidigt blev både tidsplanen og den økonomiske ramme overholdt, hvilket sammen med et rigtig godt slutprodukt er det vigtigste for os som udbyder.
Markus Claushøj Bindslev
Københavns Kommune

Resultat

Resultatet er den beregner, der nu ligger på Københavns Kommunes hjemmeside for projektet Klimafacade+.

Med få indtastninger af en række oplysninger om den eksisterende bygning og ved at vælge sammensætningen af den ønskede klimafacade får man et estimat på, hvor mange år der går, før facaden har tjent sig ind i forhold til økonomiske omkostninger og CO₂.

Beregneren kan på den måde simpelt og overskueligt vise perspektiverne for økonomi og CO₂-udledning ved Klimafacade+ på den enkelte bygning. Brugeren kan derudover eksperimentere med forskellige materialevalg og genbrug af materialer, isoleringsmængder og tidsperspektiver og på den måde få et billede af, hvad der er den bedste model for ejendommen

Værktøjets målgruppe er primært rådgivere og bygningsejere, der må forventes at have en relativt høj grad af indsigt i den form for energirenovering, men beregneren er samtidig udviklet med det mål for øje at også beboere i f.eks. andels- og ejerforeninger skal kunne bruge det og forstå resultaterne.

Om den tekniske/digitale løsning

Beregningsværktøjet et bygget op i Excel med skarpt fokus på brugervenlighed. Det er bl.a. sikret med let læselige tekster, skarpe kontrastfarver og forklaringstekster til indtastningsfelterne. For overskuelighed er der kun tre faner, som brugeren skal forholde sig til: Introduktion, Beregner og Metode.

Bag beregningerne i beregningsfanen ligger en række forskellige datatabeller med materialedata, energiprognoser og beregning af tidsserier mv. på faner skjult for den almindelige bruger.

Når alle oplysninger er indtastet, får man 2 grafer for hhv. klimapåvirkning og økonomi, der viser den valgte klimafacades estimerede tilbagebetalingstid (i kr. og CO₂) i sammenligning med den eksisterende. Resultaterne kan desuden ses på tabelform, hvor påvirkningerne/udgifterne er udspecificeret på de forskellige aktiviteter i processen (materialer, byggeproces, energibesparelse, vedligehold, anskaffelse, engangsudgifter, udskiftning, forsyning mm.)

Prøv beregneren på Københavns Kommunes hjemmeside for Klimafacade+

Kontakt Amro, hvis du vil høre mere om Klimafacade+.

Amro Hajir viegand maagøe

Amro Hajir

Seniorprojektleder og Teamleder, Cand.scient. i Klimaforandringer

Mobil: +45 60 29 78 10