Smedevirksomhed kan nu lave sit eget klimaregnskab
Kunde: UNI-TEK A/S
Hvordan arbejder man seriøst med bæredygtighed som SMV uden at bruge mange penge på konsulenthjælp hvert år til klimaregnskab? Ved at lære det selv. Viegand Maagøe har klædt smedevirksomheden UNI-TEK på til grøn omstilling.
Sådan løste vi opgaven
Det kan hurtigt blive dyrt for SMV’er at købe konsulenthjælp til klimaregnskab, klimakommunikation og bæredygtighedsstrategi hvert år. Derfor ønskede smedevirksomheden UNI-TEK at kunne det selv.
Viegand Maagøe har derfor i dette projekt både lagt grundlaget for UNI-TEK’s arbejde med grøn omstilling og klædt virksomheden på til at fortsætte arbejdet.
Det var et vigtigt mål for UNI-TEK at kunne udvide uden at udlede mere. Virksomheden havde allerede flere klimavenlige tiltag, men frygten for ”Greenwashing” havde afholdt dem fra at kommunikere om tiltagene.
Viegand Maagøe har faciliteret:
- Dataindsamling og -behandling til CO2-kortlægning
- Indtastning og kortlægning i ”Klimakompasset”
- Resultatformidling af CO2-kortlægning
- Bæredygtighedsstrategi inkl. kundeinterviews, SDG’er, SBTi mv.
- Klimakommunikation og lovgivning ift. greenwashing
Arbejdet er gennemført i workshop-forløb med kompetenceudvikling af nøglemedarbejdere hos UNI-TEK. Samarbejdet blev rundet af med et stormøde for alle medarbejdere om resultater, læring og kommende tiltag.
Resultat: Klimaregnskab med mening
Forløbet har tændt en ny bevidsthed om at kombinere grøn og sort bundlinje hos UNI-TEK og ført til en bæredygtighedsstrategi med fokus på meget mere end ”bare” CO2 – bl.a. arbejdsmiljø og affaldsminimering. På det afsluttende stormøde gik snakken så godt, at alle blev hængende efter fyraften for at få det sidste med.
Bæredygtighedsarbejdet bar allerede frugt undervejs, hvor CO2-kortlægningen gav indsigt i, hvor det kan betale sig at sætte ind og optimere, bl.a. på:
- Indkøb
Data viste, at der var gevinster ved at samle indkøb, der samtidig gav større indsigter og mulighed for at stille større krav til leverandører. - Affald
Sortering betaler sig både økonomisk – fordi rene affaldsfraktioner kan sælges – og klimamæssigt ved at sikre en større genanvendelse.
Overskud efter 6 mdr. med bedre affaldssortering
Endelig har UNI-TEK lært, hvordan de kan kommunikere om deres bæredygtighedsarbejde – og fået lyst til at dele det med verden.