Webløsning hjælper kommuner med CO2-regnskab
Kunde: Energistyrelsen & Realdania
Hvordan får kommunerne overblik over deres energiforbrug og CO2-regnskab? Med en brugervenlig webløsning.
Viegand Maagøe har udviklet Energi- og CO2-regnskabet, der samler data for kommunerne og udfolder tal og indsigter i et lettilgængeligt, visuelt format.
Sådan løser vi opgaven
Når kommuner skal arbejde med grøn omstilling, er første skridt at få overblik over deres energiforbrug og CO2-regnskab. Viegand Maagøe udviklede Energi- og CO2-regnskabet 2015.
Vi har udnyttet vores tværfaglige kompetencer til fulde. En kombination af data-, klima- og kommunikationseksperter deltog i alle faser af projektet:
- Foranalyse
- Dataklargøringsnotat
- Udvikling af værktøjet
- Drift og løbende dataindhentning.
Vi analyserede først de individuelle behov i kommunerne ved hjælp af kvalitative metoder. Derefter kortlagde vi datakilder og fastlagde i samarbejde med Energistyrelsen en metode for de forskellige udledningssektorer, tjenesten skulle indeholde.
Endelig udviklede vi det digitale værktøj, som blev lanceret i begyndelsen af 2016. Efter lanceringen har Viegand Maagøe været ansvarlig for at drive og videreudvikle tjenesten.
Resultater
Energi- og CO2-regnskabet tilbyder komplette klimaregnskaber. Det sparer kommunerne for den ofte omfattende proces at indsamle data for kommunens CO2-udledning. Tjenesten samler og behandler store mængder data og giver kommunerne indblik og overblik i lettilgængeligt, visuelt format.
For at skabe den bedst mulige webtjeneste udnytter vi data fra en række kilder:
- Skatteforvaltningen (BBR)
- Danmarks Statistik
- CVR
- Banedanmark
- DSB
- Movia
- Arriva
- DCE
- Energistyrelsen
- Energinet
- Miljøstyrelsen
- DTU Transport.
Ved at anvende fælles metode og datagrundlag for regnskaber, er det nu også muligt at sammenligne kommunernes data og resultater på tværs af landet.
I dag er 32 kommuner med til at finansiere værktøjet.