Elektrificering af Fødevareindustrien konference

Tirsdag præsenterede DI, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og Viegand Maagøe de første resultater fra projektet ”Elektrificering af Fødevareindustrien”. Arbejdet fik stor ros fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

En lang række danske fødevarevirksomheder var tirsdag samlet i Industriens Hus i København for at blive klogere på, hvordan de kan elektrificere deres produktionsapparater.

Tidligere i år lancerede DI, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og Viegand Maagøe med økonomisk støtte fra Industriens Fond projektet ”Elektrificering af Fødevareindustrien”.

Efter et halvt års analyser og virksomhedsbesøg kunne partnerne tirsdag vise fødebranchen, hvordan elektrificering af fødevareindustrien kan skære op til to procent af det danske CO2-udslip.

”Analyserne fra virksomhederne viser, at der er et potentiale, som ud fra almindelige investe-ringsprincipper er interessant. Men som har den ekstra gevinst, at det samtidig reducerer CO2-udledningen markant,” sagde adm. direktør Søren Eriksen fra scenen i Industriens Hus.

Ros fra regeringen

Fødevareminister Mogens Jensen var mødt op for at samle inspiration til regeringens arbejde med grøn omstilling af industrien. Og han havde roser med til virksomhederne.

“Der er vilje og energi i den danske fødevareindustri. Et kendetegn for sektoren er, at når man får stillet en udfordring, så knokler man på for at finde løsningerne,” sagde han.

Temaet for de fem første cases var tørring og inddampning. Beregninger fra DTU viser, at 97 procent af alle processer og energianvendelser i fødevareindustrien kan konverteres til el.

Grønt fokus i virksomhederne

Og i virksomhederne er man opmærksom på potentialet.

”Det er vigtigt for CP Kelco at bidrage til den grønne omstilling. Fokus på en bæredygtig produktion er vigtigt for vores konkurrenceevne. Og omstilling fra naturgas til grøn strøm kan være en af vejene for os,” siger Jørn Stryger, fabriksdirektør hos CP Kelco.

De fem virksomheder i første tema er Lactosan, KMC, Arla Foods Ingredients, TripleNine og CP Kelco. Heraf var de tre rejst til København for at drøfte deres erfaringer på scenen.

“Vi har fokus på at reducere vores samlede klimabelastning og undersøger forskellige redskaber. Her er delvis elektrificering af vores spraytårne et relevant bud, som vil indgå i vores samlede strategi for grøn omstilling af produktionen,” siger Jørn Leth Frandsen, adm. direktør Lactosan.

Hos Arla Foods Ingredients ser man også positivt på muligheden for at udskifte fossile brændsler med grøn strøm.

”Elektrificering og optimering er blandt de vigtigste redskaber til at nå vores målsætninger, og dette projekt er et seriøst bud på en løsning, som vi godt kunne implementere flere steder på Danmark Protein og andre sites,” sagde Mogens Bøgh Pedersen, fabriksdirektør i Arla Foods Ingredients.

Læs mere om projektet på eliindustrien.dk