Søren Eriksen

Som den første grønne rådgiver i Danmark har Viegand Maagøe forpligtet sig til klimamål gennem Science Based Targets. Det var en øjenåbner for virksomheden at tage sin egen medicin.

Da det sidste år blev muligt for SMV’er at forpligte sig på klimamål gennem FN-partnerskabet Science Based Targets initiative (SBTi), begyndte bæredygtighedshuset Viegand Maagøe hurtigt på en ansøgning.

Nu er virksomhedens klimamål godkendt, så Viegand Maagøe som den første grønne rådgiver i Danmark kommer med i SBTi.

”Vi er stolte af, at vi nu er blevet godkendt til Science Based Targets, og vi kan kun anbefale andre at gøre det samme. Stadig flere virksomheder stiller klimakrav til deres leverandører, og som SMV risikerer du at blive valgt fra som leverandør, hvis du ikke handler,” siger direktør i Viegand Maagøe Søren Eriksen.

Egen medicin var en øjenåbner

Opgaven med at ansøge om SBTi-godkendelse tilfaldt en af Viegand Maagøes eksperter i grønne regnskaber, Andreas Schjørring Wied. Det var en øjenåbner, fortæller han.

”Jeg oplevede på egen krop, hvor svært det kan være at få fat i data om alt fra flyrejser til frokostordning. Det skaber større forståelse for de kunder, vi hjælper med lignende processer. Det er sundt, at vi som rådgiver tager vores egen medicin, og det var superfedt at drive den her proces,” siger projektlederen.

Går videre end SBTi

For at leve op til SBTi-kravene skal Viegand Maagøe inden 2030 halvere klimapåvirkningen fra virksomheden og dens energiforbrug – det såkaldte Scope 1 og 2.

Der er ikke mål om reduktion af Scope 3, som er den indirekte klimapåvirkning skabt hos leverandører af f.eks. it. Men som en del af processen har Viegand Maagøe selv opstillet et mål om skære 30 % af Scope 3 pr. medarbejder inden 2030, fortæller Søren Eriksen.

”Der er rigtig meget adfærd og vaner i Scope 3. Det er den sværeste del at flytte på. Men vi vil rykke. Og da over 95 % af vores klimapåvirkning stammer fra Scope 3, er det helt oplagt at se på,” siger han.

Svære dilemmaer

Derfor er Viegand Maagøe nu i færd med at udvikle konkrete tiltag for de tunge poster på klimaregnskabet: Forretningsrejser, frokostordning og it.

Der er flere dilemmaer, fortæller direktøren.

”Hver og én af os brænder for grøn omstilling, men der er jo også andre ting, som er vigtige for den enkelte. Er det f.eks. i orden at kræve, at vores medarbejdere spiser vegetarisk? Og hvor mange forretningsrejser kan vi undvære eller gøre grønnere? Det er nogle svære afvejninger, som vi vil gå i dialog med de ansatte om,” siger Søren Eriksen.

Stort potentiale for SMV’er

Det har taget godt et halvt år for Viegand Maagøe at få godkendt sine klimamål af SBTi, bl.a. fordi rigtig mange virksomheder lige nu ansøger. Det er der en god grund til, mener Søren Eriksen.

”Du kan godt bare selv sige, at du sparer på strømmen. Men når en uvildig tredjepart verificerer, at din klimaindsats lever op til Parisaftalen, giver det en helt anden troværdighed. Om få år vil det være en nødvendighed for at kunne få ordrer i mange virksomheder. Det er allerede begyndt,” siger han.

> Se Viegand Maagøes klimaregnskab

> Se Viegand Maagøes klimamål og -tiltag

Fakta: Science Based Targets initiative (SBTi)

Science Based Targets initiative

  • SBTi har etableret standarden for virksomheder, der ønsker at understøtte klimamålene i Paris-aftalen.
  • har 2935 virksomheder globalt forpligtet sig gennem SBTi, heraf 22 danske SMV’er.
  • Store Danske virksomheder som Carlsberg, Lego og Novo Nordisk er med i SBTi.
  • For at blive godkendt af SBTi skal virksomheder sætte mål for reduktion af deres klimapåvirkning og årligt rapportere om fremskridt ved hjælp af et klimaregnskab.
  • Store virksomheder skal sætte mål for både klimapåvirkningen fra egen produktion og energiforbrug (Scope 1 + 2) og deres indirekte påvirkning skabt hos leverandører, affaldsbehandlere mv. (Scope 3). SMV’er skal sætte mål for Scope 1 og 2.
  • Bag SBTi står et partnerskab af bl.a. FN’s Global Compact og WWF

Kilde: sciencebasedtargets.org