At blive baseballspiller var maskiningeniør Kurt Engelbrechts drøm, da han voksede op i Indiana. I dag drømmer han om at bruge sin uddannelse og viden om magnetokalorisk køling til at brygge øl på bedre og mere energibesparende maner.
4/10-2023
44-årige Kurt Engelbrecht blev født i Madurai i Indien, hvor faren underviste på en missionærskole. Da han var tre år, flyttede familien til Indiana, og han drømte som stort set alle amerikanske drenge om at blive baseballspiller.
“Jeg havde aldrig været i Danmark, men Indiana er en flad delstat og har samme befolkningsstørrelse og BNP. Det var nok meget godt, at jeg besøgte Danmark om sommeren første gang,” griner Kurt Engelbrecht efter at have erfaret, hvor koldt og fugtigt der også kan være her til lands.
Baseballdrømmen blev droppet, da han fandt ud af, at han var god til matematik, og faren sagde: “Så skal du være ingeniør”. Banen var derfor kridtet op til en fremtid med tal i stedet for bat og bold, og som 22-årig var han færdig som maskiningeniør fra Purdue University i Indiana.
Schweiz – gateway til Danmark
Traktorfabrikanten John Deere blev hans første arbejdsplads, men da der ikke var plads til analyse, vendte han tilbage til skolebænken og tog en master og siden ph.d. i magnetokalorisk køling ved University of Wisconsin.
“I Schweiz mødte jeg en fyr til en konference om magnetisk køling, som spurgte, om jeg ville komme og arbejde på et projekt på Risø. Det sagde jeg ja til og var med til at bygge et magnetokalorisk kølesystem, som vandt en best article 2012/2013 i International Journal of Refrigeration,” fortæller Kurt Engelbrecht.
En ph.d. viste sig dog ikke at være en umiddelbar fordel på det danske arbejdsmarked.

Kurt arbejder med termiske processer i industrien – højtemperatur varmepumper og varmelagring. Han arbejder derudover med machine learning.
Mobil: +45 60 29 78 31
Kontakt
ken@viegandmaagoe.dkPassede ikke ind i systemerne
Da han søgte job hos virksomheder, var det svært at passe ind i deres HR-systemer. En forsker var en fremmed fugl. Men på en konference i København hørte han Peter Maagøe som keynote-taler, hvorefter han sendte ham en uopfordret ansøgning.
“Det var vildt, fordi alt det, Peter talte om, var det, jeg prøvede at lave i min forskning,” fortæller han.
Kurt Engelbrecht besøgte Viegand Maagøe et par gange, og efter et halvt år blev han ansat.
I dag arbejder han på fødevare- og kemikalieprojekter som seniorprojektleder. F.eks. på projektet MLEEP, som er maskinlæring til industriprocesser. Casen er for en maltproducent, der sælger til Carlsberg og mange flere.
Lærer maskiner at brygge øl bedre
“Vi har lavet øl i 2000 år, men vi forstår stadig ikke hele spiringsprocessen med malten. Det er ligesom, når to mennesker følger den samme opskrift, så får man også to forskellige retter. Det vil vi gerne undgå,” forklarer Kurt Engelbrecht.
Derfor arbejder han på at udvikle maskinlæring, der kan styre processen bedre både på kvalitet og energiforbrug, og han ser frem til at hjælpe alle slags kunder med at optimere deres processer i fremtiden.
Uden for kontoret hopper Kurt Engelbrecht på trampolin med sine børn i økohaven i Birkerød, hvor han bor med sin kone, han mødte på Risø. Når han altså ikke går til med sine børn og brygger øl.