
Oktober 2021
Hvad nytter det at spare CO2, hvis man til gengæld udleder flere giftige kemikalier? Viegand Maagøes nye afdelingsleder Mette Rames insisterer på at komme til bunds med grønne valg – og når hun dykker i havet.
For 32-årige Mette Rames falder det helt naturligt at dykke ned i materien for at vurdere miljø og bæredygtighed. Hun har hele livet betragtet sin far gøre det bogstaveligt, når han tog havbundsprøver som erhvervsdykker.
Selv tog Viegand Maagøes nye afdelingsleder som barn ud i naturen, så tit hun kunne.
”Jeg var hestepige og elskede at tage i skoven, hvor hestene stod, og ride rundt dér. Jeg har altid elsket naturen og ønsket at bevare og beskytte den,” fortæller hun.
Det ønske blev kun stærkere da hun i 2009 begyndte at læse til miljøingeniør på DTU.
”På de første semestre fik vi en del baggrund om verdens tilstand, og jeg kunne jeg ikke lade være med at tænke: Alt er jo galt! Klima, plastikøer, luftforurening. Det var deprimerende, men samtidig motiverende. Jeg ville være med til at ændre alle de ting,” siger Mette.
Klima er fint, men…
Mette blev hurtigt opslugt af livscyklusanalyser, også kendt som LCA’er. For de viste flere aspekter på én gang.
”Nogle ting kan f.eks. give en mindre CO2-udledning, men til gengæld udlede flere giftige kemikalier, og hvad er så værst? Det kan man vurdere med en holistisk tilgang som LCA. For mig er det vigtigt, at vi ikke bare løser ét bæredygtighedsproblem ved at gøre nogle andre værre,” siger hun.
Verden har rykket sig
Som bachelorprojekt tog Mette i 2012 til Nilfisk i Hadsund, hvor hun arbejdede på at implementere en LCA-screeningsmetode i deres produktudviklingsproces for at sikre, at nye støvsugere bliver miljømæssigt bedre end de gamle.
Dengang oplevede hun, at miljø- og klimaeffekten af designvalg var langt fra lystavlen hos virksomhederne. Men sådan er det ikke i dag.
”Verden har heldigvis rykket sig meget på få år. Jeg var en af de eneste, der fokuserede primært på LCA på min årgang, men nu tager alle LCA-kurser – også studerende fra andre linjer – for det er blevet så vigtigt for alt, hvad man laver,” siger Mette.

Mette arbejder med ecodesign og energimærkning i EU-regi og med energioptimerings- og analysearbejde for industrikunder.
Mobil: +45 31 75 17 13
Kontakt
mra@viegandmaagoe.dkForfremmet under barsel
Efter studiet søgte Mette i 2015 job hos Viegand Maagøe, hvor hun blev ansat og straks sat i gang med et studie af bildæk for EU-Kommissionen. Hun fik hurtigt ansvar og flere opgaver for EU om at forberede ecodesignkrav og energimærkning for produkter.
Arbejdet var spændende, men i 2020 blev Mette mor til sønnen Arthur, og under barslen tænkte hun, at hun ville noget andet, når hun kom tilbage.
”Jeg tænkte meget over, hvordan man som projektleder påvirker dem, man leder. Jeg havde lyst til mere medarbejderledelse og talte med min chef om det. Det blev taget godt imod, så jeg faktisk blev forfremmet, mens jeg var på barsel. Dér måtte jeg virkelig tage hatten af for vores lille firma,” siger Mette.
Tilbage til havet
Efter en tid som chefkonsulent fik Mette for nylig titlen afdelingsleder i teamet Bæredygtighed. Uden for arbejdet tager hendes anden titel ”Mor” meget af tiden, men hun formår at finde plads til crossfit 2-3 gange om ugen. Og i efterårsferien skal hun dykke på Cypern.
”Jeg dykkede meget før corona, så jeg glæder mig vildt til at komme under overfladen igen,” siger Mette.