Ny EU-arbejdsplan for ecodesign på vej med hjælp fra Viegand Maagøe

EU’s kommende femårige arbejdsplan for ecodesign og energimærkning vil føre til mere bæredygtige produkter for forbrugere og erhvervslivet med et større fokus på cirkulær økonomi og it-løsninger. Viegand Maagøe er med til at udarbejde det faglige grundlag.

Der findes allerede energikrav og energimærker til vaskemaskiner, elmotorer og lyskilder mv., som sikrer forbrugere og erhvervsliv lavt energiforbrug og lav miljøbelastning ved køb af nye produkter. Men hvad med klima- og miljøpåvirkningen fra produktionen af produkterne? Og hvad sker der, når de en dag smides ud?

Det er nogle af de spørgsmål, EU-Kommissionen sætter større fokus på i den næste runde af ecodesignkrav og energimærkning fra 2020-24. Ambitionen er at fremme cirkulær økonomi, så produkter designes ud fra et større hensyn til miljø, klima, livscyklus og holdbarhed.

Et andet stort fokus er it – vi får mere og mere it hjemme, på kontoret og i datacentret, som konstant bruger strøm. Andet it som bærbare computere og tablets er efterhånden så energieffektive, at det er produktionen, som udgør den største miljøbelastning.

Viegand Maagøe udarbejder det faglige grundlag for EU-Kommissionen med bistand fra VHK og Oeko-Institut.

Hvilke produkter – og hvilke krav?

Viegand Maagøe og partnerne har ydet faglig bistand om energimærkning og ecodesign for EU-Kommissionen i mange år og er derfor godt klædt på til opgaven. De nye tekniske undersøgelser kan dække alle energiforbrugende produkter som hvidevarer, udstyr til industrien, it og elektronik, men også produkter, der har betydning for energiforbruget som vinduer og isoleringsmaterialer, og tværgående krav for mange produkter som standbykravene.

På baggrund af undersøgelserne vil Viegand Maagøe komme med anbefalinger til EU-Kommissionen om, hvilke produkter der skal med i den næste femårige arbejdsplan. Når Kommissionen har en færdig arbejdsplan, vil den gennemføre lovforberedende tekniske studier og i samarbejde med medlemsstaterne og interessenter forberede lovkrav, som medlemsstaterne skal stemme om.

Ind med LED og ud med standbyforbrug

De kommende krav bygger på et mangeårigt arbejde med energimærker og ecodesign i EU. Ecodesign blev introduceret i 2005 og har været en stor succes, der bl.a. har ført til en reduktion af strømforbruget til standby i tv på 95 %, så standby ikke længere udgør et problem.

Ecodesignkrav fremmer også teknologisk udvikling. For eksempel har krav til lyspærers energiforbrug betydet en kæmpe udvikling af LED-pærer, så vi nu kan få højkvalitetslys og samtidig spare 80 % energi sammenlignet med de gamle glødepærer.

Se vores ydelser om bæredygtige produkter

Læs om vores arbejde for EU-Kommissionen

Læs mere om det nye projekt (siden er henvendt til interessenter)

Rådgivere i grøn omstilling vækster markant

Viegand Maagøe medarbejdere Rådgivere i grøn omstilling

2019 var et godt år for central rådgiver i grøn omstilling og bæredygtighed. Viegand Maagøe A/S, der rådgiver virksomheder, kommuner og regeringer nationalt og internationalt, vækstede resultatet med 37 %. En ny bestyrelsesformand er netop tiltrådt.

26. maj 2020 København: At bæredygtighed er en god business case er ikke nyt for de cirka 50 eksperter i grøn omstilling og bæredygtighed i Viegand Maagøe A/S. For i 2019 realiserede de en vækst på 37 %. Årets resultat var på 3,8 mio. kr. mod 2,7 mio. kr. året før.

Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe A/S, er stolt over det grønne arbejde.

”I 2019 har vi oplevet en betydelig fremgang i efterspørgslen efter ydelser på alle vores forretningsområder. Vi øgede omsætningen og resultatet og udviklede samtidig virksomheden til at stå stærkt til samfundets øgede fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, både nationalt og internationalt.” siger han.

Konsulenthuset arbejder nu på en ny strategi, der ifølge direktøren er essentiel for videre udvikling og vækst.

”Vi er lige nu ved at afslutte arbejdet med en ny strategi, der rækker frem til 2025 med fortsat stort fokus på bæredygtighed og grøn omstilling og dertil et boost i vores aktiviteter inden for digitalisering og internationalisering,” siger Søren Eriksen.

Gør kunder bæredygtige
I dag tilbyder Viegand Maagøe en bred vifte af viden og rådgivning med projekter, der veksler fra bl.a. energieffektivisering og overskudsvarme til lovforberedende arbejde for EU-Kommissionen om bæredygtige produkter, genanvendelse af materialer og ressourceeffektivitet, grønne indkøb, cirkulær økonomi i SMV’er og udvikling af nye digitale bæredygtighedsværktøjer og klimakommunikation og kommunikationskampagner.

”Vi har et hav af projekter, men de har ét til fælles: Vores rådgivning skaber grøn omstilling. Vi ønsker at skabe konkrete effekter i samfundet; om det er mindre CO2-udledning, flere cyklister i byerne eller mere genanvendt affald. Vi vil se vores kunder blive mere bæredygtige,” siger Søren Eriksen.

Påvirkningen fra Covid-19-virussen på konsulenthusets omsætning, resultat og likviditet er fortsat usikker. Men en ting er sikkert for Søren Eriksen, og det er, at bæredygtighed og grøn omstilling er vigtige redskaber i genopretningen af samfundet efter Covid-19.

Ny bestyrelsesformand
Viegand Maagøe A/S har også netop i dag sagt goddag til Keld Sørensen som ny bestyrelsesformand. Keld Sørensen arbejder i dag som professionelt bestyrelsesmedlem og har tidligere været finansdirektør i bl.a. COWI og Flügger.

”Kelds solide erfaring fra bl.a. COWI og med andet bestyrelsesarbejde ser jeg frem til, at han bringer i spil hos os. I udmøntningen af vores nye strategi får han også en vigtig rolle at spille,” siger Søren Eriksen.

Keld Sørensen ser frem til sin nye rolle.

”Jeg glæder mig til at tage fat på opgaven som bestyrelsesformand i Viegand Maagøe. Jeg synes, det er en spændende virksomhed, som i den grad har placeret sig centralt på den grønne dagsorden,” siger Keld Sørensen.

Læs mere om Viegand Maagøes ydelser

Yderligere oplysninger:
Administrerende direktør Søren Eriksen: 20 20 24 54

Corona i Danmark: På den anden side af karantænen

Viegand Maagøe er tilbage på kontoret efter tre måneder med karantæne.

Vi har været igennem tre særlige måneder, hvor vores arbejde for den grønne omstilling primært er foregået hjemmefra. Fysiske møder er blevet erstattet af samtaler over webcam, og mange projekter har ændret karakter. Men opgaverne er blevet løst, og vi er positivt overrasket over, at det har kunne lade sig gøre uden større udfordringer.

I sidste uge blev Sundhedsstyrelsens retningslinjer for afstand ændret fra 2 til 1 meter som hovedregel, og derfor besluttede vi, at det var forsvarligt alle at møde op fysisk på vores kontorer. Omstændighederne er stadig lidt specielle, og vi tager stadig de nødvendige forholdsregler, men vores arbejdsgang er nærmest normal igen.

I kan stadig fange os på mail eller telefon, eller komme forbi til fysiske møder. Vi glæder os til at starte op igen.

Alle os fra VM