EU’s omnibus-forslag til forsimplede regler for CSRD, CSDDD og Taksonomi-forordningen

omnibus-forslag

EU-Kommissionen fremlagde d. 26. februar 2025 et såkaldt omnibus-forslag, der skal forsimple en række lovkrav, der relaterer sig til bæredygtighedsrapportering.

Lovkravene omfatter direktivet for bæredygtighedsrapportering (CSRD), direktivet for ansvarlig forretningsdrift i værdikæden (CSDDD) og endelig rapporteringen på finansielt bæredygtige aktiviteter (EU-taksonomien).

Forslaget er 2-delt. Første del har til formål at pause og udskyde rapporteringsforpligtelsen (del 1) mens anden del omfatter ændringsforslagets detaljer (del 2):

  1. EU-Kommissionen håber, at udskydelsen af tidsfristerne kan gennemføres i en fast track-proces allerede inden sommerferien 2025. Det betyder, at selskaber, der ellers skulle rapportere fra og med regnskabsår 2025, tidligst skal rapportere for regnskabsåret, der begynder 1. januar 2027.
  2. Ændringerne af de omfattede reguleringer skal i høring og forhandling i både Rådet og EU-Parlamentet. EU-Kommissionen forventer, at den proces kan afsluttes i efteråret 2026.

Vi opdaterer løbende her på hjemmesiden, efterhånden som ændringerne træder i kraft.

Webinar om omnibus-forslaget

Se vores webinar om omnibus-forslaget, og hvad det betyder for virksomhederne. Både de store med rapporteringspligt og smv’erne i deres værdikæder.

Se webinaret om omnibus-forslaget på LinkedIn

EU’s direktiv om bæredygtigheds-rapportering er på plads i dansk lov – og hvad så nu?

CSRD

EU’s nye direktiv om bæredygtighedsrapportering er vedtaget og bliver implementeret i dansk lovgivning. Læs hvordan det påvirker danske virksomheder, og hvilke skridt de skal tage for at overholde de omfattende rapporteringskrav.

Den længe ventede implementering af EU’s direktiv om bæredygtighed (Corporate Sustainability Reporting Directive) er nu på plads. Lovforslaget blev formelt vedtaget i Folketinget torsdag d. 2. maj 2024 og medfører ændringer til årsregnskabsloven og revisorloven.

Loven træder i kraft fra 1. juni 2024, og virksomhederne bliver omfattet efter en trinvis indfasning. Kravene er omfattende og favner bl.a. det strategiske arbejde med bæredygtighed og en indgående vurdering af virksomhedens påvirkning på omverdenen samt omverdenens påvirkning på virksomheden. Bæredygtighedsrapporteringen skal indgå som en del af årsrapporten og er samtidig underlagt krav om revisorerklæring med begrænset sikkerhed.

Læs mere om hvordan I griber det an i vores artikel om CSRD

Viegand Maagøe lancerer digitalt værktøj til dybdegående ESG-rapportering

ESG Navigator

Et nyt digitalt værktøj går i dybden med ESG-rapportering på en overskuelig måde. ESG-eksperterne, Viegand Maagøe, står bag værktøjet ESG Navigator, der skal hjælpe virksomheder med at leve op til de voksende krav og forventninger til ESG-rapportering.

Det nye værktøj, ESG Navigator, er en direkte forlængelse af Viegand Maagøes ESG-ydelser i en forening af digitalt værktøj, som brugerne selv kan betjene, og medfølgende rettidig rådgivning. Værktøjet skal hjælpe SMV’er med at få kortlagt deres interessenter, få overblik over de væsentligste bæredygtighedsemner i deres forretning for at kunne rapportere på det, der faktisk er vigtigt.

”ESG Navigator rummer meget af det, vi i forvejen er eksperter i hos Viegand Maagøe. Her er det bare gjort let tilgængeligt, så brugerne får en helt lavpraktisk tilgang til deres arbejde med ESG. Et arbejde, der for mange er nyt og opleves som enormt kompliceret. Men det behøver det ikke at være,” siger adm. direktør, Søren Eriksen.

ESG er på kort tid blevet et vigtigt element i virksomhedernes daglige drift og ledelse. Blandt andet pga. EU’s CSRD-direktiv, der stiller krav til virksomheders rapportering på ESG. Derfor er ESG Navigator også bygget op omkring direktivets standarder og målepunkter. Værktøjet guider brugerne sikkert igennem en grundig foranalyse, over den dobbelte væsentlighedsanalyse og videre til rapportering og strategi.

Det kan kun betale sig at gå op i ESG

Selvom det i første omgang kun er de største europæiske virksomheder, der er direkte underlagt kravene, kan alle virksomheder styrke deres position ved at begynde at kortlægge og rapportere på deres ESG. Det vil være nødvendigt for at følge med markedet og styrke sin forretning.

”De virksomheder, der ikke tager ESG alvorligt, er her måske ikke om 2-5-10 år. Der vil ikke kun blive stillet krav til dem fra deres samarbejdspartnere, men fra hele værdikæden og alle interessenter. Det vil simpelthen være en dårlig forretning ikke at komme i gang med det strategiske arbejde med det samme,” siger Søren Eriksen.

For mange virksomheder kan det dog kræve både oprustning og opkvalificering at finde rundt i de nye lovkrav. Det er her, ESG Navigator kommer virksomhederne til undsætning, og gør det manuelle arbejde mere overskueligt og mindre ressourcekrævende uden at gå på kompromis med substansen.

Læs mere om ESG Navigator her:

esg-navigator.dk