webdesign

Bæredygtig webudvikling

Artikel

Kommunikation og digital

Internettet er en af de største kilder til CO2-udledning i dag. Det bruger faktisk mere elektricitet hvert år end hele Storbritannien, nemlig 416,2 TWh, den mængde elektricitet svarer til 2% af hele verdens CO2-udledninger. Alligevel er bæredygtig webudvikling noget, som mange har hørt om uden at forstå, hvordan det virker i praksis.

Det er stadig et nyt område, og det vil sige, at måden, hvorpå man gør sit website bæredygtig, vil ændre sig over tid. Men hvordan kan man nu gøre sit website bæredygtig og hermed styrke ens grønne profil digitalt?

Her er fem punkter du kan give dig i kast med.

1. Slet det du ikke bruger

Vidste du, at der er omkring 1,18 milliarder hjemmesider på internettet, og kun 17% af dem er aktive? Selvom en hjemmeside ingen trafik har, så bruger serverne kræfter på at have den oppe, hvilket udleder CO2.

Så, slet de hjemmesider der ikke bruges, eller begynd at bruge dem aktivt

2. Servere

En af de største syndere i CO2-udledningen fra internettet kommer fra gamle servere, der ikke bruges til noget. Datacentrene udgør 1% af hele verdens samlede energiforbrug.

Så, det første skridt mod en grønnere verden kan du tage ved at slukke den server, som ikke bruges, selvom det virker besværligt.

dataservere

Andet skridt er at vælge en server det rigtige sted. Eksempelvis, er det måske billigt at have en server i Polen, men det er også det værste sted at have en, hvis man vil skåne klimaet. Til gengæld, er Holland eller Sverige ideelle steder at have en server.

Det vil altså sige, hvis du vil skifte server eller skaffe en ny, så undersøg det lands energikilder, som den leverandør du kigger på, bor i.

3. Billeder og video

Blot fordi dit billede eller din video er online, så er det ikke CO2 neutralt. Størrelsen af dine videoer og filer har virkning på dit websites klimaaftryk.

Så, komprimér billeder og video, så det fylder mindre. Vælg også de rigtige billedformater, når du lægger billeder op, da de så fylder mindre uden at miste kvalitet.

Vi anbefaler dette værktøj eller dette til komprimering af billeder.

4. Design

Design handler ikke kun om brugervenlighed og identitet, men også om klimaet. De farver og fonte du vælger, har faktisk en virkning på klimaet. Nogle farver udleder nemlig mere CO2 end andre, og samme gælder fonte.

Betyder det, at du skal rebrande dig selv designmæssigt fuldkomment? Nej.

Skrifttyper, i websprog kaldet ”font”, kan være dårlige for klimaet, hvis deres pakker er for store. Det lyder meget teknisk, men det er ikke så kompliceret.

web-design-fonts

Du har sikkert set at nogle fontpakker har 10 forskellige stilarter: bold, semibold, light, extra light, thin osv. Det første du kan gøre her, er at spørge dig selv ”har jeg behov for 4 versioner af bold?”. Højst sandsynligt ikke. Så, når du downloader eller får lavet en fontpakke, så bed om de helt essentielle stilarter, som bold, regular og italic.

Du kan også gå med de standardfonte man finder på computeren, såsom Times New Roman, Arial, Courier New mm. Du skal ikke bruge standardfonte for at lave bæredygtig webdesign, du kan også have specielle fonte, men så er det vigtigt at træffe nogle valg i forhold til noget af det overstående. Mere teknisk kan man se på typen af font-filen. Du skal helst bruge WOFF eller WOFF2, som komprimerer fonten mere end eksempelvis OTF, SVG eller TTF.

5. CMS-system

Det kodesprog du vælger eller som bruges til dit website, har en virkning på dit klimaaftryk. Nogle kodesprog kræver flere ressourcer end andre, og derfor udleder de også mere CO2.

cms-systemerWordPress er et af de mest brugte CMS-systemer derude, men er også bygget op i PHP, som er et af de sprog der bruger mest energi. Betyder det, at du skal lave hele websitet om? Ja og nej.

Ja, hvis du har tid og penge til det. Og nej, hvis du ikke har tid og penge til det, for du kan mindske dit websites CO2-udledning ved at følge nogle af de førnævnte tips.

Hvis du ikke har et website til din virksomhed endnu, eller hvis du er i en virksomhed, der udvikler websites til kunder, så undersøg de kodesprog, som udleder mindst CO2.

Hvordan vi selv bruger denne viden

Vi bruger selv WordPress til vores website, da det er meget brugervenligt for os. Dengang vi fik udviklet vores website, var vi ikke klar over den virkning som WordPress har.

Det til gengæld også en vane for os at komprimere vores billeder, og vores egen font har kun 4 stilarter. Udover det, gør vi aktiv forsøg på at gøre vores website og kunders webløsninger mere effektive og dermed mindre miljøbelastende.

Læs artiklen her, hvis du vil have flere tips til at mindske dit digitale klimaaftryk.

Vil du vide mere om bæredygtig webudvikling?

pernille yding fredslund

Pernille Yding Fredslund

Partner, Chef for Digital, cand.it

Mobil: +45 26 13 62 60