CSRD: EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering
Artikel
Data og analyser
Strategi og ledelse
EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering betyder at en række danske virksomheder skal overholde omfattende rapporteringskrav.
Virksomheder i Danmark bliver omfattet efter en trinvis indfasning:
- Fra regnskabsår 2024
Børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber (regnskabsklasse D), som er store virksomheder efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor) og som har over 500 ansatte (i gennemsnit for året). - Fra regnskabsår 2025
Øvrige store virksomheder (såvel børsnoterede som ikke-børsnoterede) målt efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor). - Fra regnskabsår 2026
Små og mellemstore børsnoterede virksomheder (bortset fra mikrovirksomheder) med mulighed for udskydelse til 2028.
Udefra og ind og indefra og ud
Kravene er omfattende og favner bl.a. det strategiske arbejde med bæredygtighed og en indgående vurdering af virksomhedens påvirkning på omverdenen samt omverdenens påvirkning på virksomheden igennem en dobbelt-væsentlighedsanalyse.
Hertil følger de omfattende rapporteringskrav som fastsat i ESRS (European Sustainability Reporting Standards – rapporteringsstandarderne for bæredygtighed). Bæredygtighedsrapporteringen skal indgå som en del af årsrapporten og er samtidig underlagt krav om revisorerklæring med begrænset sikkerhed.
Der ligger altså en større opgave og venter i forhold til at få fastlagt datakrav og efterfølgende at få etableret interne systemer og processor, der sikrer tilvejebringelsen af data og kvaliteten af disse – på samme måde som med alle andre finansielle data.