Royal-Unibrew-Faxe

Elektrificering af ølbrygning – fra idé til realisering

Kunde: Royal Unibrew

På Royal Unibrews bryggeri i Faxe har de reduceret gasforbruget med 26 % ved at udnytte endnu mere af den varme, der bliver skabt under ølproduktionen. Det gør de bl.a. ved at genbruge varmen fra deres køleanlæg. Vi har været med hele vejen fra idé til realisering af projektet.

Opgaven

Royal Unibrew var en af 20 danske virksomheder, der i 2020 deltog i DI’s projekt ”Elektrificering af fødevareindustrien”. Resultatet blev en plan udarbejdet af Viegand Maagøe, der viste, hvordan bryggeriet i Faxe kunne elektrificere en stor del af sin proces med store energibesparelser til følge.

Royal Unibrew vurderede, at elektrificeringsprojektet passede godt ind i bryggeriets overordnede strategi om at være førende inden for bæredygtig drikkevareproduktion, og det blev derfor besluttet at føre planen ud i livet i samarbejde med Viegand Maagøe.

”Hos Royal Unibrew havde vi en klar ambition om at reducere vores forbrug af naturgas, og Viegand Maagøe viste os vejen med en tilbundsgående gennemgang af vores processer, så det stod klart, hvilke tekniske løsninger der ville være bedst for både miljøet og bundlinjen. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at vi gerne ville have dem med hele vejen fra idé til realisering,” siger vedligeholdelseschef Jakob Agerbo Bach.

Kunde: Royal Unibrew

Kontraktperiode: 2021 - fortsat

Sådan løste vi opgaven

Løsningen består af 2 tiltag:

  • Varmeveksler
    En varmeveksler er blevet koblet på varmegenvindingssystemet mellem kogningen og urtnedsvalingen, der er en nedkølingsproces i ølbrygningen. Varmeveksleren genvinder på den måde restvarme, der tidligere gik til spilde. I stedet bliver den genvundne varme sendt tilbage i processen, hvor den bl.a. bidrager til forvarmning af urten og erstatter det gasopvarmede hedtvand, der ellers blev brugt til forvarmning. Samtidig sikrer varmeveksleren også, at der bruges mindre el til køling.
  • Varmepumpe
    Varmepumpen er også blevet koblet på varmegenvindingssystemet. Det øger systemets fleksibilitet, fordi varmepumpen er dimensioneret til også at dække en række andre af bryggeriets varmebehov, bl.a. pasteurisering. Varmepumpen opgraderer varmen fra bryggeriets køleanlæg som bruges til at køle øllen under gæring.

Royal-Unibrew-grafisk-diagram-feb2024

Resultatet

Anlægget er sat i drift, og efter en indkøringsperiode er det nu med til at sikre, at bryggeriet i Faxe fremover bruger markant mindre naturgas i produktionen af de millioner hektoliter øl, som årligt bliver brygget og sendt ud til kunder over hele verden.

”Vi står som bryggeri i dag stærkere med udsigten til grønnere produktion og mindre CO2-udledende produktion samt solide økonomiske besparelser, og vi er meget tilfredse med den måde, som Viegand Maagøe har hjulpet os på vej,” siger Jakob Agerbo Bach.

Forventet resultat:

  • Naturgas: Reduceret 26 %
  • CO2-udledning: Reduceret 25 %
  • Tilbagebetalingstid: 3,2 år
Det har vi leveret
  • Teknisk projektledelse
  • Konceptualisering
  • Beregninger
  • Business case
  • Design, udbud og tilbudsindstilling

Læs mere om elektrificering af fødevareindustrien

Tag fat i Andreas, hvis du vil vide mere om elektrificering af fødevareindustrien.

andreas riis christensen

Andreas Riis Christiansen

Seniorprojektleder og Teamleder, Civilingeniør

Mobil: +45 31 75 17 44