Elektrificering af ølbrygning – fra idé til realisering
Kunde: Royal Unibrew
På Royal Unibrews bryggeri i Faxe har de reduceret gasforbruget med 26 % ved at udnytte endnu mere af den varme, der bliver skabt under ølproduktionen. Det gør de bl.a. ved at genbruge varmen fra deres køleanlæg. Vi har været med hele vejen fra idé til realisering af projektet.
Opgaven
Royal Unibrew var en af 20 danske virksomheder, der i 2020 deltog i DI’s projekt ”Elektrificering af fødevareindustrien”. Resultatet blev en plan udarbejdet af Viegand Maagøe, der viste, hvordan bryggeriet i Faxe kunne elektrificere en stor del af sin proces med store energibesparelser til følge.
Royal Unibrew vurderede, at elektrificeringsprojektet passede godt ind i bryggeriets overordnede strategi om at være førende inden for bæredygtig drikkevareproduktion, og det blev derfor besluttet at føre planen ud i livet i samarbejde med Viegand Maagøe.
”Hos Royal Unibrew havde vi en klar ambition om at reducere vores forbrug af naturgas, og Viegand Maagøe viste os vejen med en tilbundsgående gennemgang af vores processer, så det stod klart, hvilke tekniske løsninger der ville være bedst for både miljøet og bundlinjen. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at vi gerne ville have dem med hele vejen fra idé til realisering,” siger vedligeholdelseschef Jakob Agerbo Bach.
Kunde: Royal Unibrew
Kontraktperiode: 2021 - fortsat
Sådan løste vi opgaven
Løsningen består af 2 tiltag:
- Varmeveksler
En varmeveksler er blevet koblet på varmegenvindingssystemet mellem kogningen og urtnedsvalingen, der er en nedkølingsproces i ølbrygningen. Varmeveksleren genvinder på den måde restvarme, der tidligere gik til spilde. I stedet bliver den genvundne varme sendt tilbage i processen, hvor den bl.a. bidrager til forvarmning af urten og erstatter det gasopvarmede hedtvand, der ellers blev brugt til forvarmning. Samtidig sikrer varmeveksleren også, at der bruges mindre el til køling. - Varmepumpe
Varmepumpen er også blevet koblet på varmegenvindingssystemet. Det øger systemets fleksibilitet, fordi varmepumpen er dimensioneret til også at dække en række andre af bryggeriets varmebehov, bl.a. pasteurisering. Varmepumpen opgraderer varmen fra bryggeriets køleanlæg som bruges til at køle øllen under gæring.