
Podcast: ReUse - Brug spildevandet
Mange produktionsvirksomheder bruger vand i deres processer. Meget vand. Podcasten fra Teknologisk Institut og Viegand Maagøe handler om at finde løsninger til at genindvinde og genanvende proces- og spildevand fra store danske produktionsvirksomheder.
Om ReUse-projektet
ReUse er et projekt fra MUDP – Miljøstyrelsens pulje til miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprojekter.
Projektet ReUse er centralt i at finde løsninger til at genindvinde og genanvende proces- og spildevand fra store danske produktionsvirksomheder.
ReUse benytter en helt ny kortlægningsmetode og innovative teknologier, til at demonstrere hvordan spildevand ikke behøver at gå til spilde, men kan udgøre en værdifuld ressource i danske produktionsvirksomheder. I podcasten følger vi projektet fra start til slut.
Afsnit 1 - Nøgleordet er opstrøms
I dette afsnit taler vi med Christian Fischer fra Teknologisk Institut, Fridolin Holm fra Viegand Maagøe og Nanna Rørbech fra Miljøstyrelsen om, hvorfor netop ReUse-projektet er et fyrtårn på området, og hvad projektet egentlig går ud på.
Afsnit 2 - Brdr. Hartmann: Vandet kan ikke genbruges mere
Vi er taget på besøg hos æggebakke-producenten, Brdr. Hartmann, i Tønder, for at tale med dem om deres deltagelse i ReUse-projektet. En deltagelse, der ikke går helt som forventet...
Afsnit 3 - CP Kelco: 1.5 mio. liter vand til genanvendelse
I det her afsnit er vi taget på besøg hos pektin-fabrikken CP Kelco i Lille Skensved, for at finde ud af, hvor stort et genanvendelsespotentiale ReUse har været med til at indfri i deres vandtunge produktion. Hint: Det er ikke så lidt. Besparelsespotentialet er stort, og projektet er endda kun på demonstrationsniveau.
Afsnit 4 - Nopa Nordic: Indfrier et stort potentiale
Vi er på besøg hos Nopa Nordic i Hobro, der laver alt inden for rengøringsproduktioner. I deres produktion er der stort potentiale for at mindske produktspild, spare på vandet, og sende renere spildevand væk fra fabrikken. Det har især været en øjenåbner for Nopa, at få kortlagt deres produktion, for at finde frem til de steder, hvor den skulle optimeres.