
LCA (livscyklusvurdering)
Få overblik over jeres produkters klima- og miljøpåvirkning med en LCA. Vi hjælper med beregninger, fortolkning og dokumentation.
Få det fulde overblik med en LCA
En LCA (Life Cycle Assessment, på dansk livscyklusvurdering) er en metode til at vurdere et produkts eller en tjenestes miljøpåvirkning gennem hele livscyklussen – fra råmaterialer til bortskaffelse. Der findes mange typer af livscyklusvurderinger, og de varierer meget i omfang og detaljegrad. Sammen undersøger vi, hvilken type der passer bedst til jeres formål.
En LCA kan bruges til at
- Optimere jeres produkt eller service for at reducere miljøpåvirkning, herunder CO2-udledning i scope 3.
- Træffe mere bæredygtige beslutninger i organisationen ved at vælge løsninger med lavest miljøaftryk.
- Kortlægge ressourceforbrug og dokumentere, hvad et produkt har ”kostet” på forskellige miljøparametre, herunder klimaaftryk.
- Sikre troværdig markedsføring og undgå greenwashing.
- Sammenligne produkter eller produktionsmetoder for at finde den mest bæredygtige løsning.
Processen
En LCA kan udarbejdes i flere forskellige formater, afhængigt af bl.a. formål og produkttype. Vi udfører selve LCA-modelleringen i egne værktøjer på baggrund af Ecoinvent og branchespecifikke databaser. Uanset hvilken standard der følges, vil et projektforløb være en proces, der ser (nogenlunde) sådan her ud.
LCA kommer i mange størrelser
En livscyklusvurdering er ikke en fast størrelse. Omfanget og detaljegraden bliver afgjort af jeres behov, og hvad I skal bruge resultaterne til.
Vi kan lave klima- og miljøpåvirkningsberegninger og udføre og rådgive inden for alt fra screeninger og PCF-analyser til fulde ISO-, LCA- og PEF-studier – og alt derimellem.
Hvilken model, der passer jer bedst, finder vi ud af sammen.
Eksempler på typer af livscyklusvurderinger:
- LCA
Den mest omfattende metode, der analyserer et produkts eller en tjenestes miljøpåvirkning gennem hele livscyklussen. - LCA-screening
En mere forenklet LCA, hvor afgrænsningen ofte tillader grovere antagelser, og hvor kravene til rapportering er mindre strenge. - PEF (Product Environmental Footprint)
En EU-standardiseret LCA-metode, der sikrer sammenlignelighed på tværs af produkter og brancher. - PCF (Product Carbon Footprint)
En LCA-baseret metode, der udelukkende beregner et produkts CO2-aftryk. - EPD (Environmental Product Declaration)
En EPD er en standardiseret og verificeret miljødeklaration, der bygger på en LCA. Den er også kendt som miljøvaredeklaration og er en EU-standardiseret LCA-metode for byggeprodukter.
Se mere om vores arbejde med EPD her
LCA i samspil med ERP
Vi arbejder også med at integrere LCA-tankegangen og automatisk genererede CO2-aftryk i virksomheders eksisterende ERP-systemer. Vores løsninger gør det enkelt at opdatere fx emissionsfaktorer og tilføje leverandørspecifikke data på råvarer, så beregningerne hele tiden afspejler virkeligheden. Ved integration i jeres ERP-system kan CO2-data printes direkte på jeres kundefakturaer.
Det giver både jer og jeres kunder adgang til præcise og gennemsigtige scope 3-data, der kan bruges direkte i klimaregnskaber og som dokumentation for miljøindsatser.
Samtidig bliver det lettere at identificere produkter og indsatsområder med størst potentiale for reduktion – og nemt og hurtigt opdatere jeres beregninger, når produktionen eller energiforbruget ændrer sig.