
Opdateres løbende på baggrund af EU-Kommissionens omnibus-forslag, der kan ændre tidsfrister og regler for bæredygtighedsrapportering.
Hvad er en væsentlighedsanalyse?
En dobbelt væsentlighedsanalyse er første skridt mod både ESG-rapportering og strategi – og et skridt, der kommer efter værdikædekortlægning. Den giver jer og jeres stakeholders overblik over, hvilke ESG-emner der er mest relevante for jeres værdikæde og virksomhed.
Metodikken for en dobbelt væsentlighedsanalyse er beskrevet i EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og de tilhørende standarder for rapportering (ESRS). Dobbelt væsentlighedsanalyse forkortes ofte DVA eller DMA efter den engelske betegnelse Double Materiality Assessment.
Dobbelt væsentlighed
En dobbelt væsentlighedsanalyse hjælper jer med at identificere og prioritere væsentlige ESG-emner ud fra 2 perspektiver:
- Virkningsvæsentlighed (impact materiality), dvs. at man med et indefra og ud-perspektiv overvejer, hvilke påvirkninger (impacts) virksomheden har på mennesker og miljø.
- Finansiel væsentlighed (financial materiality), dvs. at man med et udefra og ind-perspektiv overvejer, hvilke bæredygtighedsrelaterede risici og muligheder (risk & opportunities), der kan påvirke virksomhedens økonomi.
De ESG-emner, der vurderes som væsentlige set fra begge perspektiver, betegnes ”dobbelt væsentlige”. Både emner, der vurderes væsentlige fra det ene, det andet eller begge perspektiver skal medtages i rapporteringen, hvis I er underlagt CSRD.
Emnerne vurderes på baggrund af de påvirkninger, risici og muligheder, der relaterer sig til ESG-emnet. Disse omtales IRO, for Impacts, Risks og Opportunities. Men selv hvis I ikke er underlagt reglerne, kan en light-version af analysen skabe stor værdi i forhold til at prioritere jeres ESG-indsats og forberede jer på kommende krav fra kunder.
Vælg niveau af væsentlighedsanalysen
Den dobbelte væsentlighedsanalyse kan foretages på 2 niveauer: Compliance eller værdiskabelse.
- Compliance
Til virksomheder, der er underlagt CSRD, og skal gennemføre en dobbelt væsentlighedsanalyse af alle ESG-emner beskrevet i ESRS. Analysen er et nødvendigt grundlag for ESG-rapportering. - Værdiskabelse
Vi anbefaler en mindre omfattende væsentlighedsanalyse af ESG-emner til små og mellemstore virksomheder, der vil forberede sig på krav fra kunder og prioritere deres ESG-indsats på et oplyst grundlag.